Mikä on webhotelli, mitä tarkoittaa hosting?

  • Päivitetty
  • Kategoria: Verkkosivut
  • 2 minuutin lukuaika

Lyhyt vastaus on: webhotelli on se paikka, jonne verkkosivusi rakennetaan ja jossa ne sijaitsevat. Mutta jos verkkosivuni ovat webhotellissa, mikä on domain eli verkkosivun osoite? Mitenkäs WordPress liittyy kaikkeen tähän?

Domain, on verkkosivusi osoite, jolla kävijät löytävät sivuillesi. Esimerkiksi www.verkkosivusi.fi. Webhotelli tai hosting taas on se paikka, jossa sivusi “fyysisesti” ovat. Hostaaja tai webhostaaja vuokraa tätä tilaa (kiintolevytilaa) omalta palvelimeltaan. WordPress on verkkosivujen julkaisualusta, jonka voi ladata webhotelliin ja rakentaa sivut sillä.

Ajatellaan verkkosivujen rakentamista kuin talon rakennusta. Tontti olisi siinä tapauksessa webhotelli, katuosoite domain ja talo WordPress tai jokin muu verkkosivujen julkaisualusta (tai puhdas koodi). Verkkosivut tarvitsevat siis oman “tonttinsa” internetissä, ja siihen ostetaan tila joltakin webhotellilta.

Kuvassa talo, tontti ja tienviitta jossa teksti "markkinointimuikea.fi". Taloon osoittaa teksti "verkkosivusi", tonttiin "webhotelli" ja tienviittaan "domain".

On myös olemassa verkkosivupalveluita, joissa ostat verkkosivujen julkaisualustan tai jonkin kotisivukoneen, webhotellin kanssa paketissa. Tällaisia palveluita on useita, mm. wordpress.com*, shopify, vilkas… jotkin ovat jopa ilmaisia, mutta niissä sivuille saa yleensä vain alidomainin, esimerkiksi kivatsivut.verkkosivut.fi, kivatsivut.fi:n sijaan. Monilla tällaisilla palveluilla on myös maksullinen versio, joihin saa oman domain osoitteen ja muita lisäpalveluita.

*(Eri asia kuin wordpress.org, joka on 100% ilmainen)

Webhotellien vuosihinnat vaihtelevat 20-1000€ välillä. Kuten aina, halvalla harvoin saa hyvää. Itse suhtautuisin terveellä epäluulolla reilusti alle 70 euroa/vuosi maksavaan webhotelliin, ja vähintäänkin selvittäisin tarkkaan, mitä tuolla hinnalla saa.

Webhotellia valitessa on syytä ottaa huomioon ainakin asiakaspalvelu – miten helposti saat hostaajan kiinni ongelmatilanteessa? Teknisiin seikkoihin taas liittyy sivuston koko ja liikenteen määrä. Esimerkiksi “liian pieni” webhotelli sivuston käyttöön nähden voi kaataa sivun.

Kehuttuja webhostaajia ovat ainakin seuraavat: hostingpalvelu.fi, zoner.fi, wp-palvelu.fi, hostaan.fi.

Ostaessasi verkkosivut Muikealta, kuuluu hintaan aina myös opastus webhotellin hankintaan. Tarvittaessa voin myös hankkia webhotellin ja/tai domainin valmiiksi.