Näin testaat verkkosivujesi nopeuden GTmetrix työkalulla

Verkkosivujen nopeus on yksi tärkeimmistä hakukonenäkyvyyteen vaikuttavista, teknisen optimoinnin osa-alueista. Tiedätkö, miten nopeat sivusi ovatkaan? Tässä artikkelissa kerron, miten voit testata sivujen nopeuden helposti käyttämällä GTmetrix työkalua.

Testaaminen

Mene sivulle https://gtmetrix.com/
Kirjoita tai liitä verkkosivusi osoite ”Enter URL to Analyze” laatikkoon, ja paina ”Test your site”. Analysointi kestaa hetken, joten kärsivällisyyttä.

GT metrixin etusivu.

Raportti

Raportti antaa tuloksen amerikkalaisella kouluarvosanalla, eli kirjain A on paras tulos, ja siitä aakkosissa eteenpäin B,C jne mennään huonompaan. Tuloksen tulisi olla A.
Lisäksi näet Google Core Web Vitals tiedot, eli miten nopeasti sivut latautuivat (LCP, esimerkkikuvassa 3.1s), miten paljon elementit estivät sivun latautumista (TBT, 0ms) ja miten paljon sivun sisältö ”liikkuu” vaikkapa pop-up ikkunan takia. (CLS, 0.01)

Tärkein osio on kuitenkin ”Top Issues” kohta, sillä se kertoo, mitkä asiat hidastavat sivua. Kerron seuraavassa kirjeessä, miten tätä kohtaa tulkitaan.
Jos tulos on huono, ja haluat sivujen tekijän tai muun henkilön tekevän asialle jotakin, voit lähettää linkin raporttiin ”Share” napin takaa. Tilin tekemällä voit myös ladata raportin PDF tiedostona.

Näiden verkkosivujen tulos Kanadasta mitattuna. Lontoosta mitattuna tulos on A.

Tilin tekeminen GTmetrixiin

Tilin tekemisessä on muutama hyöty:

  • Testauspaikaksi voi valita muunkin, kuin Kanadan. Esimerkiksi markkinointimuikea.fi sivujen nopeusarvosana on C Kanadasta mitattuna, mutta A Lontoosta mitattuna. Testaus on sitä tarkempi, mitä lähempänä sivujen hostauspaikkaa se testataan.
  • Aiemmat raportit tallentuvat
  • Voit ladata raportin PDF tiedostona

Voit tehdä tilin etusivulta painamalla ”Get Started for Free” painiketta. Kun olet kirjautunut, voit vaihtaa testausmaan hakupalkin alhaalta (ks. alla oleva kuva) ja ladata tuloksen PDF:nä punaisesta ”Download PDF” painikkeesta.

Valitsemalla sijainnin mahdollisimman lähelle sivujen sijaintia, saat tarkemman tuloksen. GT metrixissä Suomea lähin lokaatio on Lontoo.