Kolmas osa hakukoneoptimointia on verkkosivun ulkoiset ja sisäiset linkitykset. Linkit hakukoneoptimoinnissa liittyvät vahvasti hyvään sisältöstrategiaan. Sisältö ja linkit muodostavat yhdessä hakukoneoptimoinnin tärkeimmän osa-alueen.
Aiemmin julkaistut artikkelit hakukoneoptimoinnista:
Ulkoiset linkit & domainpisteet
Olet varmasti joskus miettinyt, millä perusteella Google päättää hakutulosten järjestyksen? Kahdella sivulla voi olla juttu sama aiheesta, ja molempien sivut ovat yhtä laadukkaat, niin teknisesti kuin käytettävyydeltäänkin. Miten Google päättää, kumpi saa ensimmäisen sijan? Google valitsee sivun, jota se pitää luotettavampana. Kilpailluilla hakutermeillä ei siis riitä, että sivusi vastaa täsmälleen hakua vastaavaan aiheeseen.
Mikä sitten on luotettava sivu Googlen silmissä? Luotettava sivu on ollut olemassa jo jonkin aikaa (mitä vanhempi, sen parempi) ja sen olemassaolosta löytyy vihjeitä ympäri internettiä. Nuo vihjeet koostuvat pääosin linkeistä, jotka johtavat muilta sivuilta sinun kotisivullesi. Linkkejä kutsutaan ulkoisiksi linkeiksi, tai englanniksi nimellä backlinks.
Ulkoiset linkit ovat erittäin tärkeä hakukonenäkyvyyteen vaikuttava seikka. Mitä useampi, ja mitä laadukkaampi, linkki johtaa verkkosivullesi, sitä paremmat domainpisteet sivullasi on. Googlella itsellään ei ole työkalua joka kertoisi sivusi domainpisteet, eikä Google itseasiassa edes myönnä tällaisia olevankaan. Verkkosivun domainpisteiden arvioimiseen on useita maksullisia ja ilmaisia työkaluja verkossa.
Domainpisteitä tarvitaan kun linkkistrategiassa etsitään sivuja, joilta haluttaisiin ulkoinen linkki. Mitä korkeammat domainpisteet sivulla on, sitä arvokkaampi linkki kyseiseltä sivulta sinun sivullesi on. Linkki on myös arvokkaampi, jos kyseiseltä sivulta ei johda linkkejä muille sivuille.
Lue täältä vinkkejä ulkoisten linkkien hankintaan.
Sisäiset linkit
Sisäiset linkit tarkoittavat linkkejä, jotka johtavat omien sivujesi sisällä toiselle sivulle. Eli esimerkiksi etusivullasi on linkki yhteystietosivulle.
Hyvin suunniteltu linkkirakenne auttaa käyttäjää löytämään sivuilta tarvitsemansa tiedon. Kävijä viettää enemmän aikaa sivuillasi, joka taas kertoo Googlelle, että sisältö on kävijän hakuun relevanttia.
Hyviä käytäntöjä sisäisille linkeille:
- Ankkuriteksti. Vältä geneerisiä termejä, kuten “klikkaa tästä” tai “lue lisää”. Käytä mieluummin tarkkaa kuvausta tai sivun/artikkelin nimeä, esimerkiksi “Lue lisää Linkit hakukoneoptimoinnissa-artikkelista.”
- Käyttäjäkokemus ensin! Lisää linkkejä vain, kun ne helpottavat kävijän liikkumista sivulla, tai sopivat tekstiin luonnollisesti. Älä lisää linkkejä vain linkkien vuoksi.
- Vältä yksinäisiä sivuja. Varmista, että jokainen sivu verkkosivustollasi on linkitetty vähintään
yhdestä toisesta sivusta. Yksinäiset sivut, joita ei linkitetä
sisäisesti, voivat olla hankalia hakukoneiden löytää ja indeksoida. - Rikkinäiset linkit. Tarkista aika ajoin, ettei sivuillasi ole rikkinäisiä linkkejä (linkkejä, jotka eivät johda mihinkään, tai vievät 404 -sivulle).
- Linkkien monipuolisuus. Älä linkitä vain pääsivuille, vaan hyödynnä myös artikkeleita, uutisia ym. sivuja.
- Mobiiliystävälliset linkit. Varmista, että linkkiä on helppo painaa myös sormella.
- “Nofollow”. Jos sinulla on sisäisiä linkkejä, joita et halua hakukoneiden seuraavan (esimerkiksi kirjautumissivut tai kiitos-sivut), voit käyttää “nofollow” -attribuuttia näille linkeille.
“Linkkimehu”
Jos olet lukenut muutkin ohjeeni hakukoneoptimointiin, olet saattanut huomata, kuinka olen listannut linkit kaikkiin muihin hakukoneoptimoinnista kertoviin juttuihin artikkelin alkuun. Tämä liittyy linkkimehuun/-voimaan. Kun tämä kyseinen artikkeli jaetaan jollakin muulla sivulla, saavat nuo linkit myös osansa tuon linkityksen “positiivisesta huomiosta”. Sivun yläosan linkit saavat eniten “linkkivoimaa”. Tämä pätee myös ulkoisiin linkkeihin, mitä ylempänä juttua linkki on, sitä arvokkaampi se on.
Yhteenveto
Yksinkertaistetusti linkit toimivat kuin asiakkaan suositukset. Mitä useampi asiakkaasi sinua suosittelee, sitä luotettavammalta vaikutat. Ja jos potentiaalinen asiakas tulee verkkosivuillesi suosituksen kautta, ja hän näkee uuden suosituksen, nostaa se pisteitä entisestään. Eli mitä useampi sivu sivullesi linkittää, sitä vakuuttavammalta näytät Googlen silmissä, ja linkitettävän sivun linkit saavat myös osansa “suosituksista”.
Linkkien strateginen hankkiminen voi tuntua (alkuun) hankalalta. Pääasia on, että aina kun yrityksesi mainitaan jollakin toisella verkkosivulla, muista pyytää lisäämään linkki kotisivuillesi jutun yhteyteen! Myös vanhoihin juttuihin voi pyytä jälkikäteen lisäämään linkin verkkosivuillesi.