Hakukoneoptimointi mukaan jo verkkosivuprojektin alkumetreille

Harmittavan usein hakukoneoptimointia aletaan miettimään vasta verkkosivuprojektin loppumetreillä. Paras hyöty kuitenkin saadaan, jos optimoinnin asiantuntija on mukana projektissa aivan alkumetreiltä. Tässä artikkelissa kerron, miksi hakukoneoptimointi kannattaa jo projektin alkuvaiheessa.

Tästä eteenpäin käytän hakukoneoptimoinnista englanninkielistä lyhennettä SEO.

Sivurakenne on tärkeä myös SEO:ta ajatellen

Sivurakennetta suunnitellessa tulisi jo miettiä hakutermejä/avainsanoja, joilla sivujen halutaan nousevan hakukoneissa. Jokaisella avainsanalla tulisi olla oma sivunsa, näin ollen niinsanotut ”onepager” verkkosivut ovat hakukoneoptimoinnin kannalta huono vaihtoehto. Jos yrityksesi tarjoaa useita eri palveluita, kannattaa jokaiselle palvelulle luoda oma sivunsa.

Rakenne on tärkeä myös sivujen löydettävyyden kannalta, etenkin kun puhutaan isoista sivustoista. Mitä vähemmillä klikkauksilla sivuille pääsee etusivulta, sen parempi. Laajoilla sivuilla tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Viimeistään silloin kannattaa ottaa käyttöön murupolut ja kiinnitää erityistä huomiota sivun rakenteeseen.

Avainsanojen määritys ennen tekstin suunnittelua säästää aikaa

Usein saan harmaita hiuksia yrittäessäni lisätä tärkeitä avainsanoja loppuunsa hiottuun, yrityksen ääneen sopivaan tekstiin. Lisäksi niiden lisääminen tekstiin jälkikäteen on hidasta puuhaa, joten avainsanojen huomioiminen jo tekstiä suunnittelessa säästää aikaa ja rahaa.

Antamalla avainsanat tekstinsuunnittelijalle hän voi sisällyttää ne teksteihin jo ensimmäisistä luonnoksista lähtien. Näin ollen tekstit eivät kaipaa erillistä tarkastuskierrosta pelkästään SEO:n näkökulmasta, vaan sitä voidaan arvioida pitkin matkaa.

Todennäköisesti myös teksti on luontevampaa ja yrityksen ”suuhun sopivampaa”, kun avainsanoja ei ole vain lisätty sinne tänne jälkikäteen.

Sivusta ei tehdä tarpeettoman raskasta

Sivujen nopeus on jo käytettävyydenkin kannalta asia joka kannattaa ottaa huomioon. Suunnitteluvaiheessa kannattaa pitää rakenne kevyenä, ja miettiä, onko suuret ja äärimmäisen tarkat kuvat täysin tarpeellisia sivuilla. Aina tämä ei tietenkään ole mahdollista, ja silloin tulisi miettiä muita tapoja nopeuttaa sivuja.

Tekninen SEO puoli on sivuilla kunnossa julkaisusta alkaen

Kun hakukoneoptimointi huomioidaan sivuilla alusta alkaen, löytyy verkkosivuilta julkaisuvaiheessa ainakin sivukartta, Schema ja SSL -suojaus. Näin Google näkyvyydelle on alusta alkaen hyvät lähtökohdat. Pahimmassa tapauksessa sivut voivat jäädä Googlelta kokonaan pimentoon, jos perusasiat eivät ole kunnossa.

Verkkosivut piilotetaan usein Googlelta valmistusvaiheessa, sillä keskeneräisiä sivuja harvemmin halutaan indeksoitavan tai ainakaan näkyvän hakutuloksissa. (Paitsi silloin, kun sivuja rakennetaan erillisessä kehitysympäristössä.) On äärimmäisen tärkeää purkaa kaikki hakukonenäkyvyyden estävät asiat sivuilta ennen varsinaista julkaisua.

Webhotelli valitaan myös hakukoneoptimointia ajatellen

Ei ole yhdentekevää, mitä webhotellia verkkosivusi käyttävät. Verkkosivulle sopiva webhotelli riippuu mm. kävijämäärästä, sivun koosta ja käytettävästä verkkosivualustasta. Monilla laadukkailla webhotelleilla on erilliset paketit WordPress verkkosivuille. WordPress hotellit on optimoitu nopeiksi jo palvelintasolta lähtien.

Kuka tekee uuden verkkosivujen hakukoneoptimoinnin?

Kaikki verkkosivutekijät eivät ole hakukoneoptimoijia, eivätkä kaikki hakukoneoptimoijat tee verkkosivuja. Hakukoneoptimointi voi kuulua verkkosivujen hintaan, tai se ostetaan erikseen.

Yksi vaihtoehto on myös opetella hakukoneoptimointia itse. Muikean blogista löydät ohjeita hakukoneoptimointiin. Tähän mennessä julkaistut ohjeet:

Yleensä on kuitenkin parempi jättää homma hakukoneoptimointia työkseen tekevälle. Voit ostaa optimoinnin ”kertahommana”, jolloin optimoija hoitaa kaikki optimointiin liittyvät asiat sivulle kuntoon. Yksi vaihtoehto on myös, että ostetaan hakukoneoptimointia koulutuksena, jolloin optimoija kouluttaa ja neuvoo verkkosivujen tekijää ja sisällöntuottajaa.

Muikean verkkosivut toimitetaan hakukoneoptimoituna, ja pakettiin voi myös lisätä jatkotoimenpiteitä. Hakukoneoptimointia voi myös ostaa, vaikka verkkosivujen toteutus tulisikin toiselta tekijältä.